POMIDOROWY SOS NA ZIMĘ

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis z zeszytu. Sos bardzo smaczny o szerokim zastosowaniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 3 kg dojrzałych pomidorów
    - 1 szklanka wody
    - 1 kopiata łyżka cukru
    - 1 płaska łyżka soli
    - 1 łyżka bazylii
    - 1 łyżka majeranku
    - 2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Pomidorowy sos na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos pomidorowy na zimę 1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na dowolne kawałki, dać do rondla, podlać 1 szklanką wody i gotować około 20 minut
  • Sos pomidorowy na zimę 2. Zmiksować dokładnie blenderem. Dodać pozostałe przyprawy i zagotować.
  • 3. Gorący sos nakładać do wyparzonych słoiczków. Wieczka i brzeg słoiczków przetrzeć spirytusem i mocno zakręcić.
    Pasteryzować 15 minut. Następnie gorące słoiczki ustawiać do góry dnem i pozostawić do ostudzenia.

Porady

Taki sos można używać do pizzy, makaronu, zupy, sosów itp. Jest też bardzo smaczny podany jako napój.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować