Ciasto wisienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka. Suche składniki wymieszać i dodać do ubitych białek. Piec ok 30 min w 180 C. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół.
2.Masa wiśniowa:Wiśnie odsączamy i do soku dolewamy tyle wody żeby było ¾ l. Połowę kompotu gotujemy i rozpuszczamy w nim galaretkę. W reszcie soku rozpuszczamy budyń i mąkę ziemniaczaną. Kompot z ggalaretką ponownie gotujemy i wlewamy rozpuszczony budyń, gotujemy do zgęstnienia. Sudzimy. Margaryę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy zimny budyń. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do masy, dobrze mieszamy. Odkładamy 1/3 masy a resztę mieszamy z wiśniami.
Przełożenie: biszkopt- masa z wiśniami-biszkopt- odłożony krem bez wiśni
Porady
zamiast wiśni możemy użyć innych owoców jagody, maliny
Komentarze