Ciasto wisienka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

to ciasto najbardziej uwielbiam ma fajny smak i kojarzy się z latem

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szkl cukru
    ¾ szkl mąki
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    2 kiśle wiśniowe

    Masa wiśniowa:
    słoik wiśni drylowanych (0,7-0,9 l)
    galaretka wiśniowa
    budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki ziemniaczane
    3 jajka
    1 ½ szkl cukru pudru
    1 ½ margaryny
    ¾ l kompotu z wiśni

Ciasto wisienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka. Suche składniki wymieszać i dodać do ubitych białek. Piec ok 30 min w 180 C. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół.
  • 2. Masa wiśniowa:Wiśnie odsączamy i do soku dolewamy tyle wody żeby było ¾ l. Połowę kompotu gotujemy i rozpuszczamy w nim galaretkę. W reszcie soku rozpuszczamy budyń i mąkę ziemniaczaną. Kompot z ggalaretką ponownie gotujemy i wlewamy rozpuszczony budyń, gotujemy do zgęstnienia. Sudzimy. Margaryę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy zimny budyń. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do masy, dobrze mieszamy. Odkładamy 1/3 masy a resztę mieszamy z wiśniami.

    Przełożenie: biszkopt- masa z wiśniami-biszkopt- odłożony krem bez wiśni

Porady

zamiast wiśni możemy użyć innych owoców jagody, maliny

Komentarze

Podobne przepisy