Wiosenno-tropikalna sałatka z owocami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Smak sałatki wzbogaca jeden składnik - wieloskładnikowy sos, którym jest polana sałatka. Szybko znika z talerza, idealny, kolorowy dodatek do śniadania. Polecam.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 główka sałaty lodowej
    2 garście rukoli
    1 świeży ogórek
    1 brzoskwinia
    2 kiwi
    1 mała pomarańcza
    Sos:
    3 łyżki białego wina
    1 łyżka soku z limonki
    1 łyżka miodu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
    Pieprz do smaku
    Garść ziaren słonecznika

Wiosenno-tropikalna sałatka z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: sałatę i liście rukoli opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i najlepiej porwać na małe kawałki. Na dużym półmisku ułożyć sałatę lodową, na niej rukolę. Składniki sosu połączyć ze sobą, wymieszać, polać sałaty. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Owoce obrać oraz ogórka, pokroić na małe kawałki, ułożyć na sałatach. Pomarańczę sparzyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na sałatce. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, posypać sałatkę. Podawać z krakersami lub chrupiącymi kromkami bagietki.

Porady

1. do sałatki można dodać 1 mango.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy