Smak sałatki wzbogaca jeden składnik - wieloskładnikowy sos, którym jest polana sałatka. Szybko znika z talerza, idealny, kolorowy dodatek do śniadania. Polecam.
25 min
Składniki:
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
2 garście rukoli
1 świeży ogórek
1 brzoskwinia
2 kiwi
1 mała pomarańcza
Sos:
3 łyżki białego wina
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
Pieprz do smaku
Garść ziaren słonecznika
Wiosenno-tropikalna sałatka z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: sałatę i liście rukoli opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i najlepiej porwać na małe kawałki. Na dużym półmisku ułożyć sałatę lodową, na niej rukolę. Składniki sosu połączyć ze sobą, wymieszać, polać sałaty. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Owoce obrać oraz ogórka, pokroić na małe kawałki, ułożyć na sałatach. Pomarańczę sparzyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na sałatce. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, posypać sałatkę. Podawać z krakersami lub chrupiącymi kromkami bagietki.
Komentarze