Wiosenne ciasteczka wielkanocne

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dosyć pracochłonne ale efekt końcowy wynagradza wszystko :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 g mąki
    125 g masła
    125 g cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Lukier:
    1 duże białko
    180 g pudru
    sok z cytryny
    barwniki spożywcze
    pisak spożywczy

Wiosenne ciasteczka wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypujemy wszystkie składniki na ciastka do misy robota i hakiem zagniatamy ciasto. Wyrabiamy jeszcze ręką, aby ciasto było gładkie i jednolite. Zagniatamy kulę i chłodzimy 30 min w lodówce. Wałkujemy cienko i wykrawamy ciastka rożnymi foremkami: jajka, grzybki, kurczaki, kwiatki itp. Pieczemy na rumiano.
  • 2. Ucieramy białko z pudrem ok 30 min. Dodajemy sok z cytryny. Barwimy na różne pastelowe kolory, dodając odrobinę - na czubek wykałaczki- barwnika spożywczego. Dekorujemy ciastka. Ozdabiamy również pisakiem spożywczym.
    Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy