Wiosenna sałatka z rukoli i piersi kaczki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Sałatka z truskawkami, jajkami przepiórczymi w koszulkach i białym kremem balsamico

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - rukola: 100 gramów
    - wędzona pierś kaczki (pokrojona w plastry): 200 gramów
    - jajka przepiórcze: 12 sztuk
    - ocet winny: 50 mililitrów
    - truskawki (pokrojone w cząstki): 8 sztuk
    - orzechy pekan: 50 gramów
    - biały krem balsamico: 4 łyżki

Wiosenna sałatka z rukoli i piersi kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku zagotować 500 ml wody z octem winnym. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i wybijać do niej partiami jajka, najlepiej po 3 szt. Gotować około 30 sekund, a następnie zahartować w wodzie z lodem. Czynność tą powtórzyć trzykrotnie.
  • 2. Na talerzu ułożyć umytą rukolę, plastry wędzonej kaczki, jajka przepiórcze w koszulkach, cząstki truskawek i orzechy pekan. Całość skropić białym kremem balsamicznym i podawać z chrupiącym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy