Wieprzowe zraziki z marchewką , porem i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety myjemy, osuszamy i bardzo cienko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Marchewkę kroimy na sposób julienne - czyli w drobne, równej wielkości słupki. Pora kroimy w cienkie plasterki. Na każdy kotlet nakładamy parę marchewek, troszke pora i cząstkę pomarańczy- zwijamy dokładnie w rulonik lub krokiecik- wszystko zależy od tego - jak dokładnie rozbiliście kotlet oraz ile zawartości znajduje się w środku. Możecie sobie pomóc wykałaczką.
Na patelni rozgrzewamy olej i dokładnie obsmażamy na złoty kolor nasze zraziki. Piekarnik rozgrzewamy do 170C ( przy termoobiegu-bez termooobiegu 190C) . Do naczynia żaroodpornego wkładamy obsmażone zraziki, posypujemy ziołami i dolewamy wodę. Zakrywamy pokrywkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 min z pokrywką, zdejmujemy ją i dopiekamy mięso około 20 min bez pokrywki.
Komentarze