Wieniec szpinakowo - serowy

0 (0 ocen)

Świetnie smakuje z czerwonym barszczykiem.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    25 g drożdży
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    Nadzienie:
    200 g twarogu
    80 g szpinaku
    50 g żółtego sera
    1-2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    sezam
    1 jajko

Wieniec szpinakowo - serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, drożdże, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać sól, jajko, resztę mąki i wyrobić gładkie ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Składniki nadzienia 2. Do miski włożyć twaróg, rozmrożony, posiekany szpinak, starty ser i posiekany drobno czosnek.Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać.
  • Wałkowanie 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować. Średnica koła ok. 30 cm. Przenieść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Nadzienie 4. Nadzienie wyłożyć łyżeczką 3-4 cm od brzegów koła i resztę w kształcie kulki umieścić na środku.
  • Formowanie 5. Przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć brzegi. Ja dociskałam widelcem.
  • Formowanie 6. W równych odstępach naciąć ciasto dookoła, nie docinając do samego środka. Nacięte kawałki wywinąć nadzieniem do góry. Zostawić na 15 minut do porośnięcia.
  • Gotowe do pieczenia 7. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem środek ciasta. Piec na złoty kolor w temp. 175 stopni ok. 40 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy