Wieniec szpinakowo - serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, drożdże, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać sól, jajko, resztę mąki i wyrobić gładkie ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2.Do miski włożyć twaróg, rozmrożony, posiekany szpinak, starty ser i posiekany drobno czosnek.Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować. Średnica koła ok. 30 cm. Przenieść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
4.Nadzienie wyłożyć łyżeczką 3-4 cm od brzegów koła i resztę w kształcie kulki umieścić na środku.
5.Przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć brzegi. Ja dociskałam widelcem.
6.W równych odstępach naciąć ciasto dookoła, nie docinając do samego środka. Nacięte kawałki wywinąć nadzieniem do góry. Zostawić na 15 minut do porośnięcia.
7.Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem środek ciasta. Piec na złoty kolor w temp. 175 stopni ok. 40 min.
Komentarze