Ten Wielkanocny deser powstaje bardzo szybko, a dodatkowo pysznie smakuje! Zajączki szczególnie zyskają uznanie najmłodszych, małych konsumentów:)Możemy wykonać je w różnych rozmiarach. Mi wyszło 4 duże!
Składniki:
Składniki na 4 sztuki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego (XXL),
• 300 gram sera białego,
• 1 jajko,
• 1łyżka budyniu waniliowego,
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
• 1 cukier waniliowy,
• cukier puder do smaku (około 2 łyżki),
• 2 kostki białej czekolady,
• żurawina na wykonanie oczu i buzi,
Wielkanocne zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SER:
Ser przekładamy do malaksera. Dokładamy do niego żółtko, cukier waniliowy i cukier puder. Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę. Pod koniec dodajemy mąkę oraz budyń.
2.WYKONANIE:
Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego 8 główek zajączków. W co drugiej główce wycinamy środek, zostawiając tylko ok 0,5 cm brzeg. Wycinanie można sobie pomóc okrągłym naczyniem. Uszy wycinamy już nożem. Ja wycinałam od kokilki:).
3.Na przygotowanej blaszce układamy całe główki. Uszy i brzegi smarujemy białkiem. Na całe elementy nakładamy elementy z wyciętym środkiem. Przyłożone ciasto także smarujemy białkiem.
4.W środek nakładamy przygotowany ser, wykonując z niego lekką „kopkę”. Z resztek ciasta wycinamy małe kółeczka, które będą stanowiły noski. Układamy je koło siebie na serze.
Tak przygotowane zajączki wkładamy do nagrzanego piekarnika (200°C). Serniczki pieczemy około 20 minut do zrumienienia. Uszy zajączków wcześniej się zarumienią, dlatego w trakcie pieczenia przykrywamy je złotkiem, by się nie spiekły za bardzo.
Gotowe deserki wyciągamy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy. Z rozpuszczonej wykonujemy oczy i buzię. W środek czekoladowych kropek wbijamy małe części żurawiny. Pozostawiamy całość , by czekolada zastygła. Gotowe!!!
Komentarze