Wędzony łosoś norweski z jajkiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jako ze od 2 lat mieszkam w Norwegii postanowilam podzielic sie przepisem na wędzonego łososia

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wędzony łosoś: 1 opakowanie
    - Jajko: 2 sztuki
    - szpinak: 1 opakowanie
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - suszony imbir/rzodkiewka: 2 szczypty
    - czosnek: 2 ząbki
    - oliwa: 1 łyżka
    - mleko: 3 łyżki

Wędzony łosoś norweski z jajkiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wrzącej wody wbijamy jajka, tak by żółtko się nie rozlało. Gotujemy do momentu aż białko się zetnie, a żółtko wciąż będzie surowe.

  • łosos 2. Odkładamy jajka na bok i na oliwę wrzucamy szpinak. Dodajemy odrobine mleka. Wyciskamy dwa ząbki czosnku i czekamy aż szpinak zmięknie.
  • losos wedzony 3. Na talerzu układamy plasterki łososia, posypujemy pieprzem i sola, a także suszonym imbirem lub rzodkiewka. Na łososia nakładamy szpinak, następnie jajko.
    Podajemy, gdy jajko jest jeszcze cieple!
    Palce lizać!

Komentarze

Podobne przepisy