Nie jestem miłośniczką wątróbki ale podana w ten sposób bardzo mi smakuje.
25 min
Składniki:
30-40 dag wątróbki drobiowej
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu ( może być z kostek rosołowych)
3-4 ziarna ziela angielskiego
szczypta kminku
szczypta słodkiej papryki
2 szczypty majeranku
2 łyżki mąki
odrobina wody
150 ml. śmietany 12 proc. (ja zazwyczaj daje troszeczkę mniej)
pieprz, sól wegeta do smaku
olej
Wątróbka w pysznym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę moczymy w zimnej wodzie 15-25 min. Wrzucamy na rozgrzany olej, obsmażamy. Po 10 min dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Po 20 min. dodajemy ziele, kminek, paprykę i smażymy 5 min. Wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem ok 20 min. Doprawiamy. Wwodzie rozprowadzamy mąkę, dodajemy śmietane i wlewamy do sosu mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Możemy podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami.
Komentarze