Wątróbka w pysznym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyszczamy i moczymy w zimnej wodzie 15-25 minut.
2.Cebulę kroimy w plastry, czosnek siekamy. Na rozgrzany olej wrzucamy wątróbkę. Obsmażamy z obu stron ok. 15-20 minut. Po 10 minutach smażenia wrzucamy cebulę i czosnek. Po 20 minutach smażenia dodajemy
ziele angielskie, kminek i paprykę i smażymy 5 minut.
3.Do wątróbki wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Doprawiamy solą (albo przyprawą uniwersalną) i pieprzem oraz majerankiem i dusimy ok. 5 minut. W odrobinie wody rozprowadzamy 2 łyżki mąki, dodajemy śmietanę.
Wlewamy do sosu, mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.
Komentarze