Warzywna potrawka z jajkiem i beszamelem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Połączenie sosu beszamelowego z warzywami i jajkiem było strzałem w dziesiątkę. Całość prezentuje się bardzo apetycznie i smakuje rewelacyjnie.

  • 45 min

Składniki:

  • 5 jajek

    1 brokuł

    200 g szparagowej zielonej fasolki mrożonej lub świeżej

    1 gotowana duża marchewka(najlepiej z rosołu)

    100 g sera topionego kremowego Gouda

    1,5 szklanki rosołu

    3/4 szklanki mleka

    3 łyżki masła

    2 łyżki mąki

    2 łyżki posiekanego szczypiorku

    sól,pieprz,tymianek do smaku.

Warzywna potrawka z jajkiem i beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Jajka ugotować na twardo.

    2.Brokuł oczyścić,podzielić na różyczki.Włożyć do wrzącej osolonej wody.Ugotować.Odcedzić i osaczyć.

    3.Oczyszczoną fasolkę ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić .

    4.Masło rozgrzać w rondlu,dodać mąkę.Stopniowo wlewać rosół oraz mleko,cały czas trzepaczką energicznie mieszać.Następne dodać ser.Gotować na małym ogniu do momentu zgęstnienia i rozpuszczenia sera.Przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

    5.Do sosu dodać marchewkę pokrojoną w kostkę ,połówki jajek oraz pozostałe warzywa.Podgrzać kilka minut a przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem..

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy