Warzywa zapiekane z ciabattą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekane warzywa są moim zdaniem bardzo aromatyczne i trudno się im oprzeć.Ciabatta przesiąka smakiem oliwy i czosnku,a pikantny smak zapiekanych warzyw przełamuje słodycz daktyli.Polecam.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - brukselka: 15 sztuk
    - pomidory: 10 sztuk
    - daktyle (suszone): 8 sztuk
    - oliwki (zielone): 20 sztuk
    - ser feta: 100 gramów
    - ziarno sezamu: 2 łyżki
    - oliwa: 8 łyżek
    - ciabatta (lub bagietka/kromki): 4 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól (najlepiej gruboziarnista): 2 szczypty
    - pieprz (czarny,mielony): 1 szczypta

Warzywa zapiekane z ciabattą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę gotować 10 minut w osolonej wodzie.Pomidory umyć,pokroić na kawałki.Czoasnek obrać, przecisnąć przez praskę,wymieszać z oliwą.Ciabattę porwać na kawałki.Ser feta pokroić w kostkę.
  • 2. Do żaroodpornego naczynia włożyć warzywa,daktyle,ser feta,oliwki,kawałki ciabatty,posypać ziarnami sezamu,pieprzem,solą.Wszystkie składniki wymieszać z oliwą czosnkową,zapiekać 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Uwaga:w ciabattę doskonale wsiąkają oliwa i soki warzyw,część będzie nasiąknięta,a część przypieczona,chrupiąca.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy