Zapiekane warzywa są moim zdaniem bardzo aromatyczne i trudno się im oprzeć.Ciabatta przesiąka smakiem oliwy i czosnku,a pikantny smak zapiekanych warzyw przełamuje słodycz daktyli.Polecam.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- brukselka: 15 sztuk
- pomidory: 10 sztuk
- daktyle (suszone): 8 sztuk
- oliwki (zielone): 20 sztuk
- ser feta: 100 gramów
- ziarno sezamu: 2 łyżki
- oliwa: 8 łyżek
- ciabatta (lub bagietka/kromki): 4 sztuki
- czosnek: 2 ząbki
- sól (najlepiej gruboziarnista): 2 szczypty
- pieprz (czarny,mielony): 1 szczypta
Warzywa zapiekane z ciabattą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę gotować 10 minut w osolonej wodzie.Pomidory umyć,pokroić na kawałki.Czoasnek obrać, przecisnąć przez praskę,wymieszać z oliwą.Ciabattę porwać na kawałki.Ser feta pokroić w kostkę.
2.Do żaroodpornego naczynia włożyć warzywa,daktyle,ser feta,oliwki,kawałki ciabatty,posypać ziarnami sezamu,pieprzem,solą.Wszystkie składniki wymieszać z oliwą czosnkową,zapiekać 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Uwaga:w ciabattę doskonale wsiąkają oliwa i soki warzyw,część będzie nasiąknięta,a część przypieczona,chrupiąca.
Komentarze