Warkoczyki z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, cukru, mleka,łyżeczki mąki robimy rozczyn i odstawiamy go do wyrośnięcia.
2.W dużej misce wymieszać mąkę, sól, majeranek, kminek, majonez i wyrośnięty rozczyn.Wszystko dokładnie wymieszać na elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części a każdą z tych części na 3 części.
4.Uformować wałeczki i zapleść warkoczyki.Trzeba dobrze zlepiać końce warkoczyków.Przełożyć je na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia.
5.Posmarować warkocze roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
6.Pieczemy w temperaturze 220 stopni na złoty kolor.
Porady
To ciasto doskonale nadaje się do robienia paluszków z kminkiem i serem żółtym.
Komentarze