Waniliowe gofry na maślance

  • wyświetlono: 182 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Chrupiące, pachnące wanilią i z ulubionymi dodatkami gofry. Idealne na śniadanie lub deser dla całej rodziny.

IMG_20170501_121848
  • 14 porcje
  • 10min

Składniki

▸375 ml maślanki
▸200 g mąki (u mnie jaglana)
▸125 ml mleka
▸5 łyżek skrobi ziemniaczanej
▸6 łyżek oleju
▸2 jajka
▸1 łyżeczka proszku do pieczenia
▸1/2 łyżeczki sody
▸kilka kropel aromatu waniliowego lub laski wanilii

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Waniliowe gofry na maślance

  • 1. W jednej misce mieszamy maślankę, mleko, olej i żółtka. W drugiej mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sodę. Białka ubijamy na sztywno.
    2. Do mokrych składników dodajemy suche, aromat lub laskę wanilii i na koniec ubite białka. Mieszamy (ja zrobiłam to ręcznie) do dokładnego połączenia i pieczemy gofry.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Desermaślankaśniadaniegofryzdrowododatki
 

Komentarze

Podobne przepisy

pączki na maślance

Dodane przez: capri

pączki na maślance

Żadne sklepowe pączki nie zastąpią...

Pancakes na maślance

Dodane przez: aicha1988

Pancakes na maślance

Błyskawiczne placuszki na maślance...

image-1a1o7gv

Dodane przez: KuchniaPoli

Racuchy drożdżowe na maślance

Racuchy drożdżowe na maślance podawane...

Chrupiące gofry na kefirze

Dodane przez: Alex M

Chrupiące gofry na kefirze

Najbardziej chrupiące gofry, jakie...

---

Dodane przez: kretka

Owocowe placuszki na maślance

Ostatnio placuszki przyrządziłam...

Placuszki na maślance (bliny kurpiowskie)

Dodane przez: Violetka76

Placuszki na maślance (bliny kurpiowskie)

Bardzo delikatne placuszki, tanie...