walentynkowa panacotta

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

deser jest wyśmienity:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - śmietanka 18 procent: 250 mililitrów
    - cukier puder: 100 gramów
    - Żelatyna: 2 łyżeczki
    - kakao ciemne do wypieków: 1 łyżka
    - tabliczka gorzkiej czekolady: 1 opakowanie
    - cukrowe serduszka: 20 sztuk

Walentynkowa panacotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczyć żelatynę w odrobinie zimnej wody, następnie do rondla wlać kilka łyżek wrzątku i rozpuścić żelatynę całkowicie nie dopuszczając do zagotowania, wlać śmietanę i doprowadzić do lekkiego zagotowania. Wtedy wsypać cukier puder, kakao, dokładnie wszystko wymieszać łyżką by nie powstały grudki, jeszcze przez chwilkę zostawić rondel na ogniu, po czym zdjąć z ognia i przestudzić. Wlać do foremek i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia- najlepiej na kilka godzin. Roztapiam w kąpieli wodnej czekoladę. Foremki z deserem wyjmuję z lodówki i zanurzam na chwilę w ciepłej wodzie by deser ładnie wyszedł z foremki. Odwracając je do góry dnem nakładam na talerzyk- polewam dookoła roztopioną czekoladą i dekoruję posypką w kształcie serduszek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy