Walentynkowa panacotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namoczyć żelatynę w odrobinie zimnej wody, następnie do rondla wlać kilka łyżek wrzątku i rozpuścić żelatynę całkowicie nie dopuszczając do zagotowania, wlać śmietanę i doprowadzić do lekkiego zagotowania. Wtedy wsypać cukier puder, kakao, dokładnie wszystko wymieszać łyżką by nie powstały grudki, jeszcze przez chwilkę zostawić rondel na ogniu, po czym zdjąć z ognia i przestudzić. Wlać do foremek i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia- najlepiej na kilka godzin. Roztapiam w kąpieli wodnej czekoladę. Foremki z deserem wyjmuję z lodówki i zanurzam na chwilę w ciepłej wodzie by deser ładnie wyszedł z foremki. Odwracając je do góry dnem nakładam na talerzyk- polewam dookoła roztopioną czekoladą i dekoruję posypką w kształcie serduszek.
Komentarze