Urodzinowy torcik tęczowy z bezami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zdjęcie niestety jest kiepskiej jakości,ale tort był BARDZO PYSZNY!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na 6 biszkoptów :
    8 jajek
    6 barwników
    Łyżeczka cukru wanilinowego
    3 łyżki oleju
    Półtora szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    Krem :
    1000g śmietany kremówki
    Szklanka cukru pudru
    1,5 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki wrzątku
    Aromat (najlepiej rumowy)
    Szklanka wody

Urodzinowy torcik tęczowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek i szczypty soli ubijam sztywną masę. Na koniec dodaje cukier.Następnie dodajemy żółtka,przesianą mąkę,olej i cukier wanilinowy.Mieszamy.
  • 2. Masę na ciasto dzielimy po równo na 6 części. Każdą barwię wybranym kolorem. Przekładamy do okrągłej formy,która jest wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy 15 min w 180/190 stopniach.
  • 3. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy przestudzoną w wrzątku żelatynę.
  • 4. Kładziemy pierwszy biszkopt,nasączamy go aromatem,smarujemy kremem,i kolejny biszkopt,itd. Odkładamy do lodówki na ok. 3 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy