Torcik urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy o średnicy ok 21 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni, ok 25-30 min (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części.
2.Masa mascarpone. Ubijamy śmietankę z serkiem i cukrem pudrem.
Pierwszy krążek ciasta nasączamy wodą z cukrem. Układamy wiśnie, więcej ma być ich na środku, omijamy krawędź. Przykrywamy je połową masy z mascarpone. Powtarzamy to samo na drugim krążku biszkoptu. Wkładamy do lodówki aby masa "zastygła".
3.Masa maślano-czekoladowa. Czekolady rozpuszczamy na parze, lekko przestudzamy. Ucieramy masło z cukrem, dorzucamy kakao i dalej ucieramy. Potem dodajemy rozpuszczone czekolady, łączymy i wkładamy do lodówki na ok. 15 min.
Po 15 minutach wyjmujemy tort i masę czekoladową. Dekorujemy za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki. Róże wykonujemy w ten sposób, że wyciskamy masę na środku naszej róży tworząc jakby punkt, a potem objeżdżamy dookoła niego tworząc różyczkę. Róże można udekorować jadalnymi perełkami.
Komentarze