Kolorowy,orzeźwiający deser bez pieczenia na bazie kolorowych galaretek i słodkiej śmietanki,idealny na przyjęcia dla dzieci oraz na ciepłe,letnie dni.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
6 kolorowych galaretek
(filetowa,niebieska,zielona,żółta,pomarańczowa,czerwona)
300 ml śmietany 30%
gorąca woda
do dekoracji:
borówki amerykańskie
truskawki
Torcik tęczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę 18 cm wyłożyć folią spożywczą.
Galaretkę fioletową rozpuścić w 200 ml wrzątku,dodać 50 ml śmietanki,wymieszać i ostudzić,lekko tężejącą wylać do formy,wstawić do lodówki do stężenia.
Tak samo postąpić z pozostałymi galaretkami rozpuszczając je w 200ml wrzątku,dodając 50 ml śmietanki i za każdym razem wlewając kolorową warstwę wstawiać do lodówki do stężenia.
Komentarze