Udka w cytrusowej marynacie

0 (0 ocen)

Udka z cytrynowym posmakiem, z przypieczoną chrupiącą skórką.

Składniki:

  • 1100 g udek z kurczaka

    Marynata:
    2 cytryny
    2 łyżki suszonego tymianku
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki cynamonu
    sól, pieprz

Udka w cytrusowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy, osuszamy. Cytrynę szorujemy, ew. sparzamy wrzątkiem, wyciskamy sok, do tej samej miski dajemy resztę składników marynaty, mieszamy do połączenia się. Udka układamy w misce i każde nacieramy przygotowaną marynatą. Pozostałą marynatą polewamy udka. Części tej wyciśniętej cytryny przekładamy między udkami. Miskę zakrywamy folią i wkładamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki. W między czasie można udka przemieszać, by się dobrze zamarynowały.
  • 2. Blachę z piekarnika obłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wyłóż udka i rozłóż też między nie kawałki cytryny. Udka możesz polać pozostałą marynatą.
  • 3. Piekarnik - najlepiej z funkcją grilla - rozgrzej do 180 st. C. Włóż blachę z udkami i piecz je ok. 40-45 minut.

Komentarze

Podobne przepisy