Udka w cytrusowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy, osuszamy. Cytrynę szorujemy, ew. sparzamy wrzątkiem, wyciskamy sok, do tej samej miski dajemy resztę składników marynaty, mieszamy do połączenia się. Udka układamy w misce i każde nacieramy przygotowaną marynatą. Pozostałą marynatą polewamy udka. Części tej wyciśniętej cytryny przekładamy między udkami. Miskę zakrywamy folią i wkładamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki. W między czasie można udka przemieszać, by się dobrze zamarynowały.
2.Blachę z piekarnika obłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wyłóż udka i rozłóż też między nie kawałki cytryny. Udka możesz polać pozostałą marynatą.
3.Piekarnik - najlepiej z funkcją grilla - rozgrzej do 180 st. C. Włóż blachę z udkami i piecz je ok. 40-45 minut.
Komentarze