Udka w marynacie ketchupowej

5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pomysl na niedzielny obiad. Udka pięknie wyglądają i wspaniale smakują.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
    1 szklanka ketchupu
    1 łyżeczka soli, pieprz do oprószenia, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne

Udka w marynacie ketchupowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy , osuszamy a następnie nacieramy solą, pieprzem i papryką. Przekładamy do naczynia. W małej miseczce mieszamy ketchup z olejem. Zalewamy nim mięso, i obtaczamy w marynacie aby całe udka były pokryte ketchupem. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie udka jeszcze raz obtaczamy w marynacie i przekładamy do formy do zapiekania. Podlewamy wodą, tak aby dno było nią pokryte.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 1 godz. Co jakiś czas udka polewamy powstałym sosem. Jeśli wyparuje , mięso co jakiś czas podlewamy wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Marynata Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować