Udka kurczaka w świeżych ziołach

0 (0 ocen)

Popisowe danie mojego męża. Udka mają posmak lekko słodkawy, są przepyszne

Składniki:

  • na 4 udka:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki miodu
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    2 łyżeczki papryki ostrej
    1 ząbek czosnku
    1 gałązkę bazylii i rozmarynu
    3-4 gałązek tymianku i natki pietruszki
    szczypta soli
    pieprz

Udka kurczaka w świeżych ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zioła i czosnek drobno posiekać, Wszystkie składniki razem połączyć i zblendować. Odlać troszkę marynaty resztą natrzeć udka i odstawić na 1 godz.
  • 2. W naczyniu żaroodpornym piec 30 min w temp 200 stop C pod przykryciem, następnie polać odlaną wcześniej marynatą i piec kolejne 30 minut ale bez przykrycia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy