Udka w ziołach

4.5 (182 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Mamy już kanapki,czas na coś bardziej treściwego:) proponuje udka w ziołach prowansalskich. Smakują na ciepło, jak i na zimno, doskonałe na piknik.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - udka z kurczaka: 3 sztuki
    - sól,pieprz do smaku: 2 szczypty
    - zioła prowansalskie (ok. jedna łyzka wychodzi na jedno udko): 3 łyżki
    - olej do pieczenia: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzewamy piekarnik do 180*
  • 2. Udka dzielimy na 2 części, przyprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • 3. Wkładamy mięso kurczaka do naczynia żaroodpornego, wlewamy olej,
  • 4. "obtaczamy" mięso w oleju....
  • 5. ...pieczemy w 180* do momentu aż skórka się zarumieni, potem zmniejszamy temperaturę do 110 i tak już do końca pieczenia pozostaje
  • 6. *można piec z termoobiegiem wtedy nastawiamy piekarnik do 160* potem zmniejszamy do 100*.
    Ja nie używam w tym przypadku termoobiegu, gdyż mam wrażenie że mięso jest suche.

    Życzę smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować