Ucieraniec makowy z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pomysł własny, a co najważniejsze bardzo udany

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    7 jajek
    3 szkl mąki
    1 szkl cukru
    1 szkl oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki cynamonu
    Aromat migdałowy
    850g masy makowej z puszki
    1 kg jabłek
    Ok. 1/3 szkl brązowego cukru – do posypania wierzchu ciasta

Ucieraniec makowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrami na puch. Po tym czasie cały czas ucierając wlać olej, następnie dodawać po łyżce masy makowej. Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem wsypywać partiami do ciasta cały czas miksując. Utarte ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na cieście ułożyć jabłka pokrojone w plastry. Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 min w temp 190C – do suchego patyczka.

Porady

Blaszka o wymiarach: 25x40cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy