Tymiankowa potrawka warzywna z cukinią

0 (0 ocen)

Potrawka warzywna z mieszanych warzyw stanowi smaczny dodatek obiadowy

Składniki:

  • 1 duża cebula dymka ze szczypiorem
    1/2 żółtej papryki
    3 duże liście kapusty pekińskiej
    1/2 młodej cukinii
    1 pomidor
    1/3 szklanki soku pomidorowego
    1-2 łyżeczki oleju
    sól
    pieprz
    tymianek
    oregano

Tymiankowa potrawka warzywna z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa opłukać, osuszyć.
    Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki.
    Dymkę pokroić w półplastry, pozostałe warzywa na kawałki względnie równej wielkości, szczypior posiekać.
    Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać paprykę i smażyć powoli kilka minut, aż zacznie mięknąć.
    Dodać kapustę, cukinię i pomidora.
    Podlać sokiem pomidorowym, dusić aż warzywa osiągną odpowiadającą nam miękkość.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oregano i tymiankiem.
    Przed podaniem posypać szczypiorem z dymki.

Porady

Potrawkę można zagęścić łyżeczką mąki, ale nie jest to konieczne

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy