Truskawkowy piegusek

0 (0 ocen)

Ciasto mojego autorstwa, biszkopt z makiem przełożyłam truskawkowym sernikiem na zimno, a w środku niespodzianka- małe beziki.

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    3 łyżki suchego maku

    70 dag serka waniliowego (wiaderko)
    60 dag truskawek
    pół szklanki cukru
    6 łyżeczek żelatyny
    śnieżka
    pół szklanki zimnego mleka
    2 galaretki truskawkowe
    opakowanie malutkich bezików 5 dag

Truskawkowy piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, połączyć z pianą.
    Mąkę wymieszać z proszkiem i makiem, dodać do jajek delikatnie wymieszać, wlać olej , połączyć,
    Wylać na blachę 24x35 i upiec w temperaturze 175 *C do suchego patyczka.
    Biszkopt wystudzić , przekroić na dwa blaty.
  • 2. Żelatynę zalać chłodną wodą, gdy napęcznieje, wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i odstawić, aż się rozpuści, lekko przestudzić.
    Truskawki umyć, przebrać, część zostawić do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem na gładki mus.
  • 3. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem.
    Dodawać po łyżce serek i dalej miksować, dodać mus truskawkowy i na końcu żelatynę.
    Wyłożyć połowę masy na blat biszkoptowy, ułożyć bezy, przykryć pozostałą masą serową (trochę zostawić na wierzch).
    Przykryć drugim blatem ciasta, posmarować resztą serka.
    Polać tężejącą galaretką.
    Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
    Przed podaniem udekorować połówkami truskawek.

Porady

Z biszkoptu warto zdjąć "skórkę", wtedy ciasto nie będzie się rozwarstwiać. Zamiast śnieżki można użyć śmietanki (1 szklanka) Do masy serowej nie dodawałam cukru , bo użyłam serka już słodzonego (biedronkowy waniliowy)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy