Ciasto truskawkowy łasuch

0 (0 ocen)

lekkie i delikatne ciasto. idealne do kawy, dobre na niedzielę. posmakuj

Składniki:

  • blaszka 25x35

    biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl. mąki
    3/4 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 budyń waniliowy

    krem:
    2 budynie waniliowe ugotowane w 0,5 litra mleka
    1 kostka masła
    1 szkl cukru pudru
    250 ml zblendowanych truskawek (mogą być mrożone)


    2 galaretki truskawkowe przygotowane wg przepisu na opakowaniu

Ciasto truskawkowy łasuch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie po jednym żółtku, budyń a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. piec 30 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

    masło utrzeć na puch z cukrem a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu, a potem kolejno również po łyżce truskawek.

    zimny biszkopt przekrój na pół. na spodni biszkopt wyłóż 3/4 masy przykryj biszkoptem i wyłóż resztę masy. równo rozsmaruj. wylej tężejącą galaretkę.

    wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny. jak galaretka zastygnie możesz kroić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy