Truskawkowo - cynamonowe wegańskie ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać lekko podgrzane mleko i tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do zaczynu dodajemy oliwę, cukier i stopniowo mąkę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Zagniatamy kruszonkę z margaryny, mąki, cukru i cynamonu. Truskawki obtaczamy w odrobinie mąki układamy je na cieście i posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy w 180 st.około 40 - 45 minut
Porady
Ciasto znakomicie smakuje również z innymi owocami sezonowymi np. śliwkami, brzoskwiniami czy malinami, można również przygotować ciasto tylko z rodzynkami.
Komentarze