Truskawkowo - cynamonowe wegańskie ciasto drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zdrowe, pyszne i pachnące połączenie truskawek i cynamonu

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3 łyżki oliwy
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    pół kostki drożdży
    szklanka mleka migdałowego
    truskawki
    Kruszonka:
    szklanka mąki
    pół kostki margaryny
    3 łyżki cukru
    3 łyżeczki cynamonu

Truskawkowo - cynamonowe wegańskie ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xdk237 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać lekko podgrzane mleko i tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
    Do zaczynu dodajemy oliwę, cukier i stopniowo mąkę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Zagniatamy kruszonkę z margaryny, mąki, cukru i cynamonu. Truskawki obtaczamy w odrobinie mąki układamy je na cieście i posypujemy kruszonką.
    Ciasto pieczemy w 180 st.około 40 - 45 minut

Porady

Ciasto znakomicie smakuje również z innymi owocami sezonowymi np. śliwkami, brzoskwiniami czy malinami, można również przygotować ciasto tylko z rodzynkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy