Truskawkowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty: Białka ubić na sztywną pianę, dodać kolejno cukier, żółtka i następnie delikatnie wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. każdy biszkopt piec oddzielnie.
2.Masa budyniowa: W 1/2 szkl mleka rozrobić budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać rozrobiony budyń. Chwile pogotować, zdjąć z ognia, wystudzić i utrzeć z margaryną.
3.Masa truskawkowa: Owoce zmiksować i podgrzać w rondelku, po czym wsypać sypkie galaretki. Chwile pogotować i zdjąć z ognia aby masa przestygła.
4.Masa śmietanowa: galaretkę rozrobić w 1/2 szkl wody. Śmietanę dobrze ubić i dodać tężejącą galaretkę
5.Warstwy:
- biszkopt ciemny
-masa budyniowa
- 1/2 masy truskawkowej
- biszkopty
- 1/2 masy truskawkowej
- masa śmietanowa
-biszkopt jasny.
Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Komentarze