TRUSKAWKOWE CUDO

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

WYŚMIENITE CIASTO DLA SMAKOSZY TRUSKAWEK. NADAJE SIĘ NA KAŻDĄ OKAZJĘ.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt
    -6 jaj,
    -6 łyżek cukru,
    -6 łyżek mąki,
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    -2 łyżki kakao.
    Masa budyniowa:
    -2 szkl mleka,
    -2 budynie śmietankowe,
    -3-4 łyżki cukru,
    - cukier waniliowy,
    -kostka margaryny
    Masa truskawkowa:
    - ok 1/2 kg truskawek( świeże lub mrożone),
    - 3 galaretki truskawkowe
    -paczka biszkoptów
    Masa śmietanowa:
    - 1/2 litra śmietany kremówki,
    -1 galaretka truskawkowa.

Truskawkowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty: Białka ubić na sztywną pianę, dodać kolejno cukier, żółtka i następnie delikatnie wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. każdy biszkopt piec oddzielnie.
  • 2. Masa budyniowa: W 1/2 szkl mleka rozrobić budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać rozrobiony budyń. Chwile pogotować, zdjąć z ognia, wystudzić i utrzeć z margaryną.
  • 3. Masa truskawkowa: Owoce zmiksować i podgrzać w rondelku, po czym wsypać sypkie galaretki. Chwile pogotować i zdjąć z ognia aby masa przestygła.
  • 4. Masa śmietanowa: galaretkę rozrobić w 1/2 szkl wody. Śmietanę dobrze ubić i dodać tężejącą galaretkę
  • 5. Warstwy:
    - biszkopt ciemny
    -masa budyniowa
    - 1/2 masy truskawkowej
    - biszkopty
    - 1/2 masy truskawkowej
    - masa śmietanowa
    -biszkopt jasny.
    Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Porady

- śmietanę możemy zastąpić 2 śnieżkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy