Truskawkowa zupa

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jako że na ryneczkach królują truskawki nie można nie zrobić zupy z dzieciństwa ! Z truskawkami i makaronem - na ciepło bądź na zimno.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 600 g truskawek
    - 1 litr wody
    - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskiej)
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 opakowanie cukru wanilinowego
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1/3 szklanki śmietany 30%
    - makaron

Truskawkowa zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy dowolny makaron. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Wrzucamy do blendera i dodajemy pół litra wody.
  • 2. Do garnka wlewamy zblendowane truskawki dodajemy oba cukry, sok z cytryny i śmietanę - zagotowujemy. W pozostałej zimnej wodzie mieszamy mąkę i dolewamy do zupy. Chwile gotujemy aby zupa zgęstniała. Podajemy na ciepło bądź na zimno z ulubionym makaronem (ja polecam muszelki ponieważ kiedy zupa do nich wpłynie smakuje jeszcze obłędniej)

Komentarze

Podobne przepisy