Kupiłam piękne duże truskawki, postanowiłam zrobić ciasto jakiego jeszcze nie robiłam. Udało mi się zadziwić wszystkich, którzy go próbowali.Torcik był pyszny i pięknie wyglądał.
Truskawkowa pychotka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po 1 żółtku. Mąki przesiać z proszkiem. Dodać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką.Dno formy 24 cm wyłożyć papierem, wylać ciasto. Piec w 180 st. C 30-40 min.
Po wyjęciu z piekarnika rzucić formę z ciastem na podłogę, ja podkładam koc. Biszkopt wystudzić, przekroić na 3 blaty. 1 galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić. 250 ml śmietany ubić, wymieszać z galaretką. Zmiksować kilka truskawek, dodać do masy. Masę wyłożyć po równo na 2 blaty, przykryć 3 blatem. Wstawić do lodówki do stężenia.
Drugą masę przygotować tak jak pierwszą, nie dodawać truskawek. Masę lekko tężejącą rozsmarować górę i boki tortu udekorować truskawkami i biszkoptami. Rozpuścić w szklance gorącej wody trzecią galaretkę, wylać na truskawki ułożone na górze tortu. wstawić do lodówki do całkowitego stężenia .
Komentarze