Trufle z orzechów włoskich, serka mascarpone i białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni (opcjonalnie), a następnie zmielić na pył.
(Użyłam młynka do mielenia kawy.)
Natomiast białą czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
(Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu. Czekoladę można też roztopić w kuchence mikrofalowej, ale dokładnie pilnując.)
Zmielone orzechy, roztopioną czekoladę oraz serek mascarpone dokładnie połączyć, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Całość schłodzić w lodówce minimum kilka godzin, ale warto przez całą noc, aby masa była zdatna do formowania.
Po tym czasie z masy uformować kuleczki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego i każdą z nich kolejno obtoczyć w dowolnych dodatkach.
Gotowe trufle powinny być przechowywane w lodówce.
Komentarze