Trufle z orzechów włoskich, serka mascarpone i białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 7 osób

Takie trufle smakują naprawdę niesamowicie i po spróbowaniu jednej ma się ochotę na drugą, trzecią i kolejną...

  • 5 godz.
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • (około 21 sztuk)
    200g orzechów włoskich (bez łupinek)
    200g serka mascarpone
    200g białej czekolady
    Opcjonalnie do obtaczania, u mnie:
    wiórki kokosowe
    czarny sezam
    mąka migdałowa
    kakao + odrobina cukru pudru

Trufle z orzechów włoskich, serka mascarpone i białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni (opcjonalnie), a następnie zmielić na pył.
    (Użyłam młynka do mielenia kawy.)
    Natomiast białą czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
    (Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu. Czekoladę można też roztopić w kuchence mikrofalowej, ale dokładnie pilnując.)
    Zmielone orzechy, roztopioną czekoladę oraz serek mascarpone dokładnie połączyć, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
    Całość schłodzić w lodówce minimum kilka godzin, ale warto przez całą noc, aby masa była zdatna do formowania.
    Po tym czasie z masy uformować kuleczki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego i każdą z nich kolejno obtoczyć w dowolnych dodatkach.
    Gotowe trufle powinny być przechowywane w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy