Trufelki orzechowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo smaczne trufelki orzechowe. Dzięki zawartości pokruszonych herbatników, trufelki przyjemnie chrupią po przegryzieniu. Idealny deser, przy którym mogą pomagać dzieci. Z pewnością spawi im to wiele uciechy, szczególnie formowanie kuleczek.

  • 30 min

Składniki:

  • 125g masła w temperaturze pokojowej
    1 łyżeczka śmietankowego serka kanapkowego (naturalnego)
    2 łyżki kakao
    3-4 łyżki cukru pudru
    120g herbatników
    2 łyżki zmielonych orzechów włoskich

    Dodatkowo:

    kilka łyżek zmielonych orzechów włoskich do obtoczenia trufelków

Trufelki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobniutkie kawałeczki.
    Masło utrzeć z przesianym przez sito cukrem pudrem i kakao. Dodać serek i dobrze zmiksować. Dodać herbatniki i orzechy i bardzo dokładnie wymieszać
  • 2. Z powstałej masy formować niewielkie kuleczki i obtoczyć je w mielonych orzechach. Ułożyć w papilotkach i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
    I to naprawdę wszystko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy