trufelki orzechowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ostatnio trufelki i ciasteczka pojawiają się u mnie bardzo często, polubiliśmy słodkości na jeden kęs. Takie orzechowe kuleczki są doskonałe na przyjęcia, zawsze kojarzą mi się z ciastkami weselnymi. Można je długo przechowywać, najlepiej w lodówce żeby nie były miękkie.

  • 45 min

Składniki:

  • na około 40 sztuk:
    100 g masła
    8 łyżek płatków owsianych
    10 biszkoptów
    3 łyżki orzechów włoskich zmielonych
    2 łyżki kremu typu nutella
    1/3 szklanki rodzynek
    70 g cukru pudru
    kieliszek rumu
    1/2 szklanki zmielonych orzechów do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Pralinki Trufle

Trufelki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać rumem i odstawić. Płatki owsiane i biszkopty zmielić blenderem na proszek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i kremem czekoladowym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Wstawić ciasto na pół godziny do lodówki żeby było twardsze, wtedy lepiej będzie się formować. Wilgotnymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w orzechach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Trufelki

To może cię zainteresować