Tradycyjna szarlotka

0 (0 ocen)

Szarlotka wykonana według tego przepisu jest zdecydowanie moją ulubioną! Smak cynamonu świetnie łączy się ze smażonymi jabłkami.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    250 g cukru
    1 kostka margaryny (250 g)
    5 jajek
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    cynamon
    1,5 kg jabłek

Tradycyjna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, margarynę i żółtka dokładnie utrzeć , po czym dodać 250 g mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części.
  • 2. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i chwilę smażyć w rondlu na małym ogniu.
  • 3. Do jednej części ciasta dodać 100 g mąki, połączyć i wyłożyć na blachę, a następnie pokryć warstwą jabłek i obficie posypać cynamonem. Do drugiej części ciasta dodać ubitą pianę z białek i wymieszać. po czym wyłożyć na jabłka. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy