Tort urodzinowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Taki prezent każdemu sprawi przyjemność.

Składniki:

  • Biszkopt: 10 jajek
    ● 25 dag mąki pszennej
    ● 5 dag mąki ziemn.
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 25 dag cukru
    Masa: 1,5 l mleka
    ● 4 żółtka
    ● 4 budynie waniliowe
    ● 3 kostki masła
    Oraz:
    ● 1/2 l śmietanki 36-proc.
    ● ozdoby z lukru plastycznego
    ● dżem
    ● tłuszcz i bułka tarta do formy

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka
    ubijamy, a następnie
    stopniowo wsypujemy
    1/2 cukru,
    dodajemy po żółtku
    i resztę cukru.
    Mąki mieszamy
    z proszkiem i przesiewamy do masy jajecznej.
    Mieszamy drewnianą łyżką, aż
    powstanie gładkie ciasto. Wlewamy
    do natłuszczonej i posypanej
    bułką formy (30x40 cm).
    Pieczemy 30 minut w 180 °C.
    Studzimy. Odkrawamy ok.
    4-cm pasek. Resztę biszkoptu
    przekrawamy na 3 placki.
  • 2. Przygotowujemy masę: budynie
    rozpuszczamy w niewielkiej
    ilości mleka, pozostałe
    mleko zagotowujemy. Wlewamy
    budynie i mieszając, chwilę
    gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Masło ucieramy
    z żółtkami, stopniowo dodając
    budyń.
  • 3. Placki cienko smarujemy
    dżemem, a następnie przekładamy
    masą budyniową (ok. 1/3
    odkładamy). Z odkrojonego
    biszkopta wykrawamy kwadrat
    o boku 4 cm. Układamy na
    torcie w formie prezentu.
    Wierzch i boki smarujemy resztą
    masy. Dekorujemy ubitą
    śmietaną i ozdobami z lukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy