Tort Sushi II

0 (0 ocen)

Kolejna propozycja na wytrawny torcik

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu (najlepiej do sushi)
    4 łyżki. octu ryżowego
    2 łyżki cukru trzcinowego
    łyżka sosu sojowego
    łyżka sake (opcjonalnie)

    obłożenie:
    kilka liści nori
    serek typu Philadelphia, u mnie ziołowy
    papryka żółta i czerwona
    opakowanie paluszków surimi
    czarne oliwki
    natka pietruszki
    kilka suszonych pomidorów


    dekoracja:
    nasiona czarnego sezamu
    kawior czerwony i czarny
    paluszki surimi
    natka pietruszki
    wasabi
    kapary
    kawałek czerwonej papryki
    cebulka konserwowa
    imbir marynowany
    sezam czarny
    suszony pomidor

    składniki na tortownicę o średnicy 26 cm

Tort sushi ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE RYŻU: Ryż dokładnie wypłukać. Ryż zalewamy około 600 ml wody. Gotujemy pod przykryciem do wrzenia. Później jeszcze około 10 min. Wyłączamy gaz, ale ryż zostawiamy pod przykryciem jeszcze około 15 min. Ocet, cukier, sos sojowy i sake dokładnie wymieszać. Wlać do ryżu i dokładnie wymieszać z ryżem.
  • 2. Paprykę, oliwki, pomidory, natkę pietruszki i paluszki surimi drobno kroimy. Liściem nori wykładamy dno tortownicy. Zwilżamy dłonie wodą, układamy ryż na liściu nori. Układamy warstwy z serka, warzyw i paluszków przekładając je cienkimi warstwami ryżu. Powtarzamy warstwy, aż do wykończenia składników. Wierzch naszego tortu ozdabiamy wedle uznania.

Komentarze

Podobne przepisy