obłożenie:
kilka liści nori
serek typu Philadelphia, u mnie ziołowy
papryka żółta i czerwona
opakowanie paluszków surimi
czarne oliwki
natka pietruszki
kilka suszonych pomidorów
1.PRZYGOTOWANIE RYŻU: Ryż dokładnie wypłukać. Ryż zalewamy około 600 ml wody. Gotujemy pod przykryciem do wrzenia. Później jeszcze około 10 min. Wyłączamy gaz, ale ryż zostawiamy pod przykryciem jeszcze około 15 min. Ocet, cukier, sos sojowy i sake dokładnie wymieszać. Wlać do ryżu i dokładnie wymieszać z ryżem.
2.Paprykę, oliwki, pomidory, natkę pietruszki i paluszki surimi drobno kroimy. Liściem nori wykładamy dno tortownicy. Zwilżamy dłonie wodą, układamy ryż na liściu nori. Układamy warstwy z serka, warzyw i paluszków przekładając je cienkimi warstwami ryżu. Powtarzamy warstwy, aż do wykończenia składników. Wierzch naszego tortu ozdabiamy wedle uznania.
Komentarze