Tort śmietanowo - serduszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt;
6 jaj
1 szkl. Mąki
1 szkl. Cukru
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodajemy żółtka, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 20 minut.
2.Masa śmietanowa
800 ml śmietany 30%
żelatyna deserowa ok. łyżeczki
1 galaretka wiśniowa
cukier do smaku
Śmietanę ubijamy, dzielimy na dwie części. Jedną z nich utrwalamy żelatyną dodajemy cukier do smaku. Drugą część utrwalamy rozpuszczoną, ostudzoną galaretką.
3.Z biszkopta wykrawamy serce i przecinamy na 3 części. Pierwszą część smarujemy „białą” bitą śmietaną. Układamy biszkopt. Smarujemy bitą śmietaną z galaretką, przykrywamy następnym biszkoptem. Tort wyrównujemy białą masą śmietanową oraz czerwoną. Całość dekorujemy truskawkami, posypką, czekoladą oraz serduszkami z masy marcepanowej
Komentarze