Serduszkowy tort

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Idealny na walentynki. Można zrobić dla swojej drugiej połówki.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopty x2:
    - 2 jajka
    - 2 łyżki cukru
    - 2 łyżki mąki tortowej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem czekoladowy:
    - 10 dag margaryny
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżki kakao
    - 10 dag orzechowej czekolady

    Krem maślany:
    - 100 g miękkiego masła 82%
    - 82 g cukru pudru
    - 1,5 łyżki zimnego mleka
    - 3 łyżki soku z cytryny
    - barwnik spożywczy: różowy

    Polewa:
    - 10 dag białej czekolady
    - 55 ml śmietanki kremówki 30%
    - różowy barwnik spożywczy

    Dodatkowo:
    - słodycze do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Serduszkowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. Upieczone dokładnie studzimy. Zimne przekrawamy na pół.
  • 2. Krem czekoladowy: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ponownie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartej margaryny i ucieramy. Kremem przekładamy biszkopty.
  • 3. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Dodajemy barwnik spożywczy i ucieramy. Boki tortu i wierzch smarujemy kremem maślanym.
  • 4. Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewamy śmietanką, odstawiamy na kilka minut. Dodajemy barwnik. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią ale płynną dekorujemy tort.
  • 5. Tort dekorujemy słodyczami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować