TORT SŁONECZNIKOWO-MIGDAŁOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest to super torcik z masą słonecznikową,wszystkim gościom bardzo smakuje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek
    1 szkl.cukru
    1 szkl.mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA SŁONECZNIKOWA:
    10 dag margaryny
    35 dag łuskanego słonecznika
    4 łyżki mleka
    Dodatkowo:
    40 dag margaryny
    1 masa krówkowa (510g)
    10 dag pokrojonych migdałów

Tort słonecznikowo-migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dokładamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy na formę śr.28 cm i pieczemy ok.30 min. w temp.180*C.Po upieczeniu biszkopt przekrawamy na trzy placki.
  • Masa słonecznikowa 2. Masa:Margarynę utrzeć ,dodać masę krówkową i razem utrzeć na pulchną masę. Odłożyć 6-7 łyżek masy do dekoracji tortu , a do reszty dodać uprażony słonecznik i zmiksować.
  • Prażony słonecznik 3. 10 dag margaryny roztopić, dodać słonecznik oraz mleko.Wszystko wymieszać i smażyć 10min.Następnie wyłożyć na blaszkę i zapiec w piekarniku na złoty kolor, w temp.180*C przez około15-20 minut co jakiś czas mieszając.Zostawić do wystygnięcia.
  • Biszkopt+masa 4. Masę podzielić na dwie części i przełożyć biszkopt
  • Tort+masa 5. Na wierzch i bok tortu rozsmarować masą bez słonecznika.
  • Tort+migdały 6. Bok tortu obsypujemy migdałami uprażonymi na suchej patelni na złoty kolor. Całość ozdabiamy wg uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy