MASA SŁONECZNIKOWA:
10 dag margaryny
35 dag łuskanego słonecznika
4 łyżki mleka
Dodatkowo:
40 dag margaryny
1 masa krówkowa (510g)
10 dag pokrojonych migdałów
Tort słonecznikowo-migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dokładamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy na formę śr.28 cm i pieczemy ok.30 min. w temp.180*C.Po upieczeniu biszkopt przekrawamy na trzy placki.
2.Masa:Margarynę utrzeć ,dodać masę krówkową i razem utrzeć na pulchną masę. Odłożyć 6-7 łyżek masy do dekoracji tortu , a do reszty dodać uprażony słonecznik i zmiksować.
3.10 dag margaryny roztopić, dodać słonecznik oraz mleko.Wszystko wymieszać i smażyć 10min.Następnie wyłożyć na blaszkę i zapiec w piekarniku na złoty kolor, w temp.180*C przez około15-20 minut co jakiś czas mieszając.Zostawić do wystygnięcia.
4.Masę podzielić na dwie części i przełożyć biszkopt
5.Na wierzch i bok tortu rozsmarować masą bez słonecznika.
6.Bok tortu obsypujemy migdałami uprażonymi na suchej patelni na złoty kolor. Całość ozdabiamy wg uznania.
Komentarze