Mazurek słonecznikowo- żurawinowy

4.49 (168 ocen)

  • 40 min

Prosty ale niezwykle pyszny mazurek. Można przygotować go nawet w ostatniej chwili.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g mąki pszennej
    100 g masła
    50 g cukru
    1 żółtko
    1 lekko zaokrąglona łyżka kwaśnej śmietany

    Polewa słonecznikowo- żurawinowa:
    200 g gotowej masy krówkowej lub kajmakowej (w puszce)
    100 g pestek słonecznika
    50 g suszonej żurawiny
    ewentualnie płatki migdałowe do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Pesto

Mazurek słonecznikowo- żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm. Uformować brzegi o wysokości ok. 1 cm. Ciasto rzadko nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 30 minut.
  • 2. Polewa słonecznikowo- żurawinowa:
    Do rondelka włożyć masę krówkową, lekko podgrzać do jej rozrzedzenia. Wsypać pestki słonecznika i żurawinę, wymieszać. Wyłożyć na upieczony kruchy spód, równo rozsmarować. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi.

Porady

Jeśli chcecie zrobić ten mazurek w prostokątnej dużej formie (a warto!) to trzeba wtedy podwoić wszystkie składniki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować