Prosty ale niezwykle pyszny mazurek. Można przygotować go nawet w ostatniej chwili.
40 min
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
1 lekko zaokrąglona łyżka kwaśnej śmietany
Polewa słonecznikowo- żurawinowa:
200 g gotowej masy krówkowej lub kajmakowej (w puszce)
100 g pestek słonecznika
50 g suszonej żurawiny
ewentualnie płatki migdałowe do posypania wierzchu
Mazurek słonecznikowo- żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtko i śmietanę, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm. Uformować brzegi o wysokości ok. 1 cm. Ciasto rzadko nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 30 minut.
2.Polewa słonecznikowo- żurawinowa:
Do rondelka włożyć masę krówkową, lekko podgrzać do jej rozrzedzenia. Wsypać pestki słonecznika i żurawinę, wymieszać. Wyłożyć na upieczony kruchy spód, równo rozsmarować. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi.
Porady
Jeśli chcecie zrobić ten mazurek w prostokątnej dużej formie (a warto!) to trzeba wtedy podwoić wszystkie składniki.
Komentarze