Tort kokosowy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Mój kokosowy torcik

  • 10 min

Składniki:

  • 6 łyżek mleczko kokosowe,
    5 szt jajka,
    150 g mąka ziemniaczana,
    150 g mąka,
    250 g cukier,
    wiórki kokosowe,
    bita śmietana,
    3 kieliszki rum,
    6 łyżek cukier do mleczka,
    masło,
    1 opak cukier waniliowy,
    różyczki do dekoracji

Tort kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    ubić pianę z białek, dodając 2 łyżki cukru, dodać żółtka, utarte z resztą cukru, mąki, cukier waniliowy i wymieszać. tortownice o średnicy 26 cm, wysmarować masłem, przelać ciasto i piec 40 minut w 180 stop.
  • 2. Biszkopt przekroić na 3 krążki. Mleczko kokosowe gotować z cukrem do uzyskania syropu, ostudzić, dodać rum. Nasączyć krążki biszkoptu syropem i przełożyć bitą śmietaną.
  • 3. Wierzch tortu posmarować bitą śmietaną, posypać wiórkami kokosowymi, białymi.
    Ozdobić kolorowymi różyczkami i listkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.92 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort kawowo-kokosowy