Tort Kajmakowy

4.5 (183 ocen)

Upieczony na urodziny mamy, którą serdecznie pozdrawiam!

Składniki:

  • Biszkopt:
    -7 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -1 szklanka mąki pszennej
    -1/3 szklanki kakao
    Poncz:
    -1/2 szklanki wódki lub rumu ( jak kto lubi)
    -1/2 szklanki wody
    Krem:
    -500 g serca mascarpone
    -400 ml mocno schłodzonej śmietanki 30-36 %
    -300 g masy kajmakowej
    Dodatkowo:
    -200 g posiekanych orzechów włoskich
    -100 g masy kajmakowej

Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak Alkohole

Tort kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt.
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy dodać przesianą mąkę i kakao, wymieszać delikatnie szpatułką. Masę przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy (średnica około 24 cm) i piec w temperaturze 160-170 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 blaty. Nasączyć przygotowanym ponczem (wymieszać wodę z alkoholem).
    Krem.
    Kremówkę ubić na sztywno, kilka łyżek odłożyć do dekoracji. W osobnym naczyniu zmiksować serek z masą kajmakową, delikatnie połączyć z ubitą śmietanką.
    Dekoracja.
    Tak przygotowanym kremem przełożyć blaty biszkopta, oraz wysmarować boki i wierzch. Następnie boki udekorować posiekanymi orzechami, a na wierzchu porobić zig-zag z masy kajmakowej, oraz rozetki z ubitej wcześniej kremówki. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Orzechy Serek

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować