Upieczony na urodziny mamy, którą serdecznie pozdrawiam!
Składniki:
Biszkopt:
-7 jajek
-3/4 szklanki cukru
-1 szklanka mąki pszennej
-1/3 szklanki kakao
Poncz:
-1/2 szklanki wódki lub rumu ( jak kto lubi)
-1/2 szklanki wody
Krem:
-500 g serca mascarpone
-400 ml mocno schłodzonej śmietanki 30-36 %
-300 g masy kajmakowej
Dodatkowo:
-200 g posiekanych orzechów włoskich
-100 g masy kajmakowej
Tort kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy dodać przesianą mąkę i kakao, wymieszać delikatnie szpatułką. Masę przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy (średnica około 24 cm) i piec w temperaturze 160-170 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 blaty. Nasączyć przygotowanym ponczem (wymieszać wodę z alkoholem).
Krem.
Kremówkę ubić na sztywno, kilka łyżek odłożyć do dekoracji. W osobnym naczyniu zmiksować serek z masą kajmakową, delikatnie połączyć z ubitą śmietanką.
Dekoracja.
Tak przygotowanym kremem przełożyć blaty biszkopta, oraz wysmarować boki i wierzch. Następnie boki udekorować posiekanymi orzechami, a na wierzchu porobić zig-zag z masy kajmakowej, oraz rozetki z ubitej wcześniej kremówki. Całość schłodzić.
Komentarze