Składniki na masę karmelową:
500 ml śmietany tortowej 30-36%,
2 masy krówkowe,
1 kg serka mascarpone (lub 500 g serka i 2 łyżeczki roztopionej we wrzątku żelatyny do zagęszczenia masy)
Ponadto:
2 szklanki wody z rumem i z cukrem do nasączenia tortu (proporcje wg własnych upodobań),
4-5 bananów,
sok z cytryny.
Tort kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukru. Pojedynczo dorzucać żółtek.
Wmieszać mąki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni) i piec około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu, biszkopt wyjąć, rzucić nim o podłogę i z powrotem wstawić do piekarnika do wystygnięcia.
2.Przygotowanie masy:
Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania stopniowo dorzucać serek mascarpone, a potem masę krówkową.
3.Przygotowanie tortu:
Tort przekroić wzdłuż na trzy równe blaty.
Górny blat tortu nasączyć obficie wodą z rumem i z cukrem. To będzie nasz spód.
Banany pokroić w cienkie paseczki i skropić cytryną, by nie zrobiły się czarne.
Spód tortu po nasączeniu obłożyć bananami, tak by plasterki nachodziły jeden na drugi.
Wyłożyć kremem.
Położyć środkowy blat tortu, nasączyć, wyłożyć bananami i kremem.
Wziąć ostatni blat tortu (dolna część biszkoptu, która będzie górą tortu - dzięki temu otrzymamy równiusienki tort). Nasączyć i wyłożyć kremem, wraz zbokami tortu.
Dowolnie ozdobić.
Smacznego!
Komentarze