Torcik winogronowy

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny i efektowny torcik na zimno . Jest lekki i delikatny w smaku , Winogrona doskonale się komponują z masą śmietanową .

Składniki:

  • 0,5 kilograma winogron różowych

    700 ml. Śmietany 30%

    2 galaretki cytrynowe

    2 galaretki fioletowe

    0,5 opakowania okrągłych biszkoptów

Torcik winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami .
  • przygotowanie 2. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody , odstawiamy do stężenia . Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy tężejące galaretki , dokładnie miksujemy.
  • przygotowanie 3. Na biszkopty wykładamy połowę ubitej śmietany ,układamy umyte i osuszone winogrona i wykładamy pozostałą część śmietany ,wyrównujemy .
  • przygotowanie 4. Galaretki fioletowe rozpuszczamy w 800 ml. gorącej wody ,odstawiamy do ostudzenia . Tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową . Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy