TORCIK OWOCOWA RAPSODIA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Takim torcikiem nie pogardzi żaden łasuch

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    9 łyżek cukru
    9 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
    2 szklanki śmietany kremówki
    8 łyżek serka mascarpone
    cukier puder- ok 1-2 łyżek
    sok z cytryny- 2 łyżki
    dodatkowo:
    brzoskwinie z puszki
    świeże maliny
    świeże borówki amerykańskie
    wiórki z ciemnej i białej czekolady

Torcik owocowa rapsodia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy sztywną pianę. Dodajemy po
    jednym żółtku ciągle miksując. Dosypujemy po troszku cukier,
    miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,dodajemy po łyżce do
    masy jajecznej, mieszamy łyżką. Wylewamy do formy. Pieczemy ok 15-20
    minut do suchego patyczka. Studzimy, przekrawamy na pół.
    *Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, sok z cytryny i
    mascarpone, mieszamy.
    *Brzoskwinię osączamy z zalewy, kroimy w kostkę.
    *Połowę ubitej kremówki z mascarpone mieszamy z pokrojonymi
    brzoskwiniami.Wykładamy na dolny biszkopt, przykrywamy drugim plackiem.
    Pozostałą ubitą kremówką smarujemy boki i wierzch torcika. Na górze
    wokół serca robimy kleksiki.
    * Boki dekorujemy wiórkami ciemnej i jasnej czekolady. Na górę układamy
    świeże owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy