Torcik na zimno

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Torcik powstał z okazji urodzin mojego taty.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 śmietanki 30%
    3 galaretki o różnych smakach
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki żelatyny spożywczej
    2 paczki delicji w czekoladzie
    pół szklanki likieru wiśniowego
    pół szklanki kawy rozpuszczalnej
    aromat rumowy
    paczka rodzynek
    pół tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej deserowej
    owoce (maliny, brzoskwinie z puszki, wiśnie)

Torcik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości gorącej wody, niż jest to napisane na opakowaniu (około pół szklanki), najlepiej jako naczynia użyć głębokiego talerza. Mieszamy, aż znikną wszystkie grudki i odstawiamy w chłodne miejsce, by galaretki stężały.
    Śmietanki ubijamy na puch, pod koniec dodajemy cukier waniliowy i kilka kropel aromatu rumowego. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody, mieszamy aż do rozpuszczenia się grudek, studzimy i wlewamy do ubitej śmietanki, mieszamy.
    Rodzynki zalewamy likierem, zostawiamy, żeby nasiąkły alkoholem. Delicje moczymy w kawie, układamy na dnie tortownicy biszkopcikiem do góry, a czekoladą do dołu.
    Zastygniętą galaretkę kroimy w talerzu w krateczkę, ostrożnie oddzielamy i wsypujemy do ubitej śmietanki. Rodzynki lekko odciskamy z nadmiaru alkoholu i wsypujemy do masy śmietankowo - galaretkowej razem ze startą na tarce czekoladą. Delikatnie mieszamy i wykładamy na delicje.
    Masa musi dobrze stężeć, dlatego powinna spędzić w lodówce co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Po wyjęciu z tortownicy dekorujemy tort świeżymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy