Torcik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości gorącej wody, niż jest to napisane na opakowaniu (około pół szklanki), najlepiej jako naczynia użyć głębokiego talerza. Mieszamy, aż znikną wszystkie grudki i odstawiamy w chłodne miejsce, by galaretki stężały.
Śmietanki ubijamy na puch, pod koniec dodajemy cukier waniliowy i kilka kropel aromatu rumowego. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody, mieszamy aż do rozpuszczenia się grudek, studzimy i wlewamy do ubitej śmietanki, mieszamy.
Rodzynki zalewamy likierem, zostawiamy, żeby nasiąkły alkoholem. Delicje moczymy w kawie, układamy na dnie tortownicy biszkopcikiem do góry, a czekoladą do dołu.
Zastygniętą galaretkę kroimy w talerzu w krateczkę, ostrożnie oddzielamy i wsypujemy do ubitej śmietanki. Rodzynki lekko odciskamy z nadmiaru alkoholu i wsypujemy do masy śmietankowo - galaretkowej razem ze startą na tarce czekoladą. Delikatnie mieszamy i wykładamy na delicje.
Masa musi dobrze stężeć, dlatego powinna spędzić w lodówce co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Po wyjęciu z tortownicy dekorujemy tort świeżymi owocami.
Komentarze