Torcik Maxi King

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czekolada, delikatna pianka, masa krówkowa i orzechy...

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
    250 ml śmietanki kremówki
    cukier waniliowy
    3 łyżki cukru pudru
    200 g orzechów
    250 g masy krówkowej
    100 g czekolady
    50 ml śmietanki
    2 łyżki żelatyny

Torcik maxi king - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 50 ml śmietanki.
    Połowę czekolady wylewamy na spód tortownicy, wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy do lodówki.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, cukry i rozpuszczoną żelatynę, miksujemy do uzyskania sztywnej masy. Masę wykładamy na czekoladę schłodzoną w tortownicy, na masę kładziemy orzechy (lekko dociskamy do masy) i masę krówkową, wierzch dekorujemy pozostałą czekoladą i wstawiamy do lodówki, by stężało.

Porady

* Deser jest dość słodki, więc czekoladę na spodzie możemy zastąpić herbatnikami zblendowanymi z masłem, a wierzch galaretką.

Komentarze

Podobne przepisy