Torcik makaronowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciekawa forma podania makaronu z mięsem. Na pewno zrobi furorę podczas rodzinnych przyjęć.

  • 50 min

Składniki:

  • - makaron - 500 g - kształt dowolny
    - pierś z indyka - 300 g
    - cebula - 1 szt
    - marchewka - 2 szt
    - olej rzepakowy - 2 łyżeczki
    - pomidory w puszce - 1 puszka
    - żywy czosnek - 2 ząbki
    - sos sojowy ciemny - 2 łyżki
    - sól, pieprz, tymianek, suszona bazylia

Torcik makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-21b7o4b 1. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w drobną kostkę. Mięso zalewamy sosem sojowym i przyprawiamy tymiankiem. Całość mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na ok 1 h. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 3-4 minut krócej niż czas zalecany na opakowaniu.
  • image-1uennw0 2. Pomidory wraz z czosnkiem i przyprawami miksujemy na jednolitą masę. Cebulę i marchewkę obieramy - cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na 1 łyżeczce oleju podsmażamy mięso, cebulę i marchewkę i łączymy z ugotowanym makaronem.
  • image-0fho9ac 3. Okrągłą formę smarujemy 1 łyżeczkę oleju (ja użyłam do tego silikonowego pędzla). Makaron w mięsem i warzywami przekładamy do formy i zalewamy sosem pomidorowym.
  • image-26jxc2v 4. Całość zapiekamy ok 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy