200 g czekoladowych herbatników lub biszkoptów
100 g masła
600 g śmietany 30 %
1 galaretka cytrynowa
150 ml wody
200 g serka śniadaniowego naturalnego
20 ml soku z cytryny
100 g cukru
cukier waniliowy
owoce do dekoracji
Torcik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Herbatniki kruszymy w blenderze na proszek i mieszamy z miękkim masłem, następnie powstałą mieszanką wylepiamy dno tortownicy o średn. 20 cm
2.2. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Studzimy.
3.3. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodajemy galaretkę, sok z cytryny i serek cały czas mieszamy, aż wszystko dokładnie się połączy. Masę przekładamy na spód. Chłodzimy min. 4 godziny. Dekorujemy owocami.
Komentarze